Luxeketen Louis Vuitton aangeklaagd voor verzamelen biometrische gegevens

In de Verenigde Staten wordt luxeketen LVMH beschuldigd van het illegaal verzamelen van biometrische data. Het gaat om een online tool die shoppers kunnen gebruiken om zonnebrillen en brilmonturen te passen. Volgens de aanklacht verzamelt het bedrijf via de Virtual Try-On tool “gedetailleerde en gevoelige biometrische gegevens, waaronder een volledige gezichtsscan, zonder voorafgaande toestemming en zonder de gebruiker op de hoogte te brengen dat de data bijgehouden worden”.

De tool op de website van LVMH maakt gebruik van de webcam van de klanten en maakt een video-opname van de persoon die de monturen past. Data die op die manier verzameld worden, worden omgezet in code die naar een externe server wordt verstuurd, waar de data worden opgeslagen. Volgens de klagers is dit in overtreding van een wet in Illinois die het verzamelen en opslaan van biometrische data zonder voorafgaande toestemming verbiedt.

Het is niet de eerste keer dat een zogenaamde class-action suit gevoerd wordt op basis van de privacywetgeving in Illinois. In februari 2021 betaalde Facebook 650 miljoen dollar als schikking na een klacht tegen de techgigant voor de functie waarmee je personen op foto’s kan taggen. In een andere rechtszaak werd moederbedrijf Meta aangeklaagd door gebruikers van Instagram die het gebruik van een tool om gezichten te taggen via gezichtsherkenning betwistten.