Gebruik Clearview in de Verenigde Staten (een beetje) ingeperkt

Clearview AI heeft een schikking getroffen in een rechtszaak die in 2020 was aangespannen door de Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU. Daardoor wordt het gebruik van een massale database met tien miljard gezichtsafbeeldingen in de Verenigde Staten gedeeltelijk beperkt. De uitspraak is nog niet finaal, maar het is nu al duidelijk dat Clearview AI niet langer haar database mag verkopen of gratis aanbieden aan Amerikaanse bedrijven. De voornaamste klanten van de gezichtsherkenningssoftware zijn echter federale en lokale overheden en dat blijft toegelaten.

Volgens de ACLU overtreedt Clearview met de gezichtendatabase de Illinois Biometric Information Privacy Act (BIPA). De wet verbiedt het zonder toestemming opslaan van biometrische gegevens van gebruikers. Als onderdeel van de schikking zal Clearview AI de gezichtendatabase niet meer aan de meeste bedrijven en private partijen in de VS mogen aanbieden. Daarnaast stopt het bedrijf de komende vijf jaar met het bieden van toegang tot de database aan alle partijen in de Amerikaanse staat Illinois, waaronder politie.

Tevens moet Clearview op de eigen website een opt-out-formulier toevoegen. Via dit formulier kunnen inwoners van Illinois een foto uploaden en een formulier invullen zodat hun gezichtsfoto’s niet in de zoekresultaten van Clearview verschijnen, waaronder zoekopdrachten van opsporingsdiensten. Ook mag Clearview geen gratis proefaccounts meer aan individuele agenten aanbieden zonder kennis of toestemming van hun werkgever.

Bron: security.nl