Roularta krijgt GDPR-boete van 50.000 euro voor fout gebruik van cookies

De Gegevensbeschermingsautoriteit legt Roularta Media Group, uitgever van onder meer Knack, Trends en Data News, een boete op van 50.000 euro, omdat de koepelsites Knack en Le Vif destijds niet in orde waren met de GDPR-wetgeving. Zo werden onder meer statistische cookies zonder toestemming van de surfer gebruikt en waren sommige keuzeopties standaard aangevinkt. Dat is in strijd met de GDPR-wetgeving.

Uit het onderzoek bleek meer bepaald dat een zestigtal cookies (die niet strikt noodzakelijk zijn) door deze websites op het apparaat van de gebruiker werden geplaatst, zelfs voordat de gebruiker daarvoor toestemming had gegeven;  dat de groep nalatig was wat betreft het verstrekken van informatie over cookies aan de gebruikers van zijn websites; dat de vakjes voor toestemming voor het plaatsen van cookies door derde partijen reeds vooraf waren aangevinkt. Bovendien kon de toestemming niet zo gemakkelijk worden ingetrokken als zij was gegeven. De GBA wijst er in haar beslissing ook op dat “statistische cookies” in principe niet als “strikt noodzakelijk” kunnen worden beschouwd en voordat zij worden geplaatst moet dus ook de toestemming van de gebruiker worden gevraagd.

Het onderzoek naar Roularta maakt deel uit van een breder onderzoek naar het beheer van cookies op de meest populaire Belgische perssites. Daarbij werden twintig Nederlandstalige en Franstalige websites van alle grote Belgische mediahuizen onder de loep genomen. Mogelijk volgen er in de komende weken of maanden uit het onderzoek nog andere veroordelingen voor websites.