Nieuwe overheidsdatabank registreert de zwangerschappen van Poolse vrouwen

Een nieuwe overheidsdatabase registreert de zwangerschappen van Poolse vrouwen. Dit gebeurt in een land dat in 2020 abortuszorg in bijna alle gevallen heeft verboden. Het doet de vrees ontstaan dat medische gegevens zullen worden gebruikt om vrouwen te vervolgen die in andere landen abortushulp krijgen of abortuspillen via de post, en mogelijk ook om vrouwen die een miskraam krijgen aan te pakken.

[ingekorte versie van een artikel dat oorspronkelijk verscheen bij De Wereld Morgen]

Minister van Volksgezondheid Adam Niedzielski keurde afgelopen vrijdag een verordening goed die het mogelijk maakt om informatie, die in een centrale databank over patiënten kan worden opgeslagen, met inbegrip van allergieën, bloedgroep en zwangerschapsstatus, gevoelig uit te breiden.

Het opvolgen van zwangerschappen is volgens Niedzielski noodzakelijk zodat artsen kunnen weten of een vrouw bepaalde medicijnen of röntgenfoto’s al dan niet mag krijgen. Dit gebeurt echter in een land dat in 2020 abortuszorg in bijna alle gevallen heeft verboden – met uitzondering (theoretisch) van zwangerschappen waarbij de gezondheid van de zwangere vrouw in het gedrang komt of die het gevolg is van verkrachting of incest. Begin juni stelde parlementslid Kamila Gasiuk-Pihowicz nog dat de databank gebruikt zou worden om “Poolse vrouwen te vervolgen en te controleren.”

“Poolse vrouwen worden niet langer zwanger uit angst om te worden gedwongen om te bevallen in gelijk welke omstandigheden”, stelt Agnieszka Dziemianowicz-Bąk, een andere linkse wetgever. “Een zwangerschapsregister in een land met een quasi volledig verbod op abortus is angstaanjagend.”

Het register zal het moeilijker maken voor Poolse vrouwen om het verbod op abortus te omzeilen. Heel wat vrouwen deden dit tot nu toe door medicijnen te bestellen die een abortus induceren of door naar andere Europese landen te reizen voor zorg, volgens journaliste Elizabeth Schumacher.

Een uitgebreider versie van dit artikel verscheen oorspronkelijk op Common Dreams.
Vertaling: Ann Dejaeghere voor De Wereld Morgen.
Polen stelt ‘angstaanjagend’ zwangerschapsregister in na verbod op bijna alle abortussen