“Because simple is the new smart”

De quote dateert al van een paar maanden geleden, maar ik moest er plots aan terugdenken toen ik in de winkel stond op zoek naar een nieuwe muziekinstallatie. Hij is bovendien te mooi om te laten liggen. De quote staat in de titel van een bijdrage op de blog van Jaap-Henk Hoepman, “Just A Simple Car. Nothing More. Because simple is the new smart.” Het is een lichtjes nostalgisch pleidooi, dat alleszins ingaat tegen de tijdsgeest (allebei positieve kenmerken, wat mij betreft) voor auto’s die nog gewoon auto’s mogen zijn.

“With all these electric cars becoming more and more complex, essentially turning into big supercomputers that happen to also have wheels: would’t there be a (niche) market for people like me that want just a car. Electric (of course). But nothing more. Not digital. With simple mechanical controls, manual locks, windows, shields. As simple, as basic, as possible. Hardly any computer or electronics inside. Something you can maintain with a screwdriver, instead of a logic analyser.

Because simple is the new smart.”

Een pleidooi dat je even goed kan herhalen voor (inderdaad) muziekinstallaties, maar ook voor tv’s, koelkasten, telefoons, fietsen, ovens, noem maar op. Daar zal altijd een markt voor blijven bestaan, ook al is het maar een kleine. Omdat simpel het nieuwe slim is.