De cyberoorlog woedt volop: “Energiecentrales worden ook door hackers aangevallen”

linkHet wordt er online niet veiliger op:. Dat heeft uiteraard te maken met de Russische invasie van Oekraïne. Maar ook met de groei van criminele cyberorganisaties, die hun technische diensten aanbieden aan al wie met voldoende geld over de brug komt. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Microsoft.

“We zien dat militaire operaties, zoals de recente bombardementen van Oekraïense energiecentrales door Rusland, steeds hand in hand gaan met cyberoperaties tegen diezelfde doelwitten”, zegt Tom Burt, vicepresident bij Microsoft en de man die zich bezighoudt met cyberveiligheid. Ook landen zoals Iran en Noord-Korea worden steeds agressiever. “Toen Noord-Korea begin 2022 in een periode van rakettesten zat, lanceerde een van zijn ‘actoren’ een reeks aanvallen om technologie te stelen van luchtvaartbedrijven en onderzoekers”, schrijft Microsoft in zijn rapport. Een tweede hackersgroep probeerde in te breken bij allerlei nieuwsmedia. Een derde bij cryptobedrijven, om er geld te stelen.

Terwijl (autoritaire) staten zich online steeds verder wagen, blijven ook de ‘doorsnee’ cybercriminelen volop actief. Opvallend is dat criminele cyberorganisaties zich steeds vaker laten inhuren voor malware-aanvallen. Het is aan de klant om te zeggen wie moet worden geviseerd en om achteraf te onderhandelen over losgeld in ruil voor de vrijgave van data. Maar zij doen zelf het technische werk.

Lees verder: demorgen.be
Microsoft Digital Defense Report 2022