Britse overheid liet gokbedrijven van nationale leerlingendatabase profiteren

linkDe Britse overheid heeft toegestaan dat allerlei gokbedrijven hebben geprofiteerd van de nationale leerlingendatabase, die gegevens van 28 miljoen kinderen bevat. Het ministerie van Onderwijs had een screeningsbedrijf, dat controleert of mensen die een online gokaccount openen wel 18 jaar of ouder zijn, toegang tot de database gegeven. Van september 2018 tot en met januari 2020 voerde het bedrijf 22.000 leeftijdscontroles via de database uit. Daarmee werd de verzamelde informatie niet voor het oorspronkelijke doel gebruikt, wat een overtreding van de Britse databeschermingswetgeving is.

De learning records service database (LRS) bevat de persoonlijke informatie van 28 miljoen kinderen en jongeren vanaf de leeftijd van 14 jaar. Het gaat om volledige naam, geboortedatum en geslacht, en optioneel ook e-mailadres en nationaliteit. Verder bevat de database ook informatie over de leerprestaties. De gegevens worden 66 jaar lang bewaard.

Gezien de ernst van de overtreding had de Britse privacytoezichthouder ICO een boete van tien miljoen pond willen opleggen. Maar de ICO ziet daarvan af “aangezien elke betaalde boete weer terugkomt bij de overheid, en de impact dus minimaal zou zijn.”

Bron: security.nl