Test-Aankoop en anderen vragen bevriezing van het aantal geldautomaten

Het verzet tegen het verminderen van het aantal geldautomaten groeit. Doordat er steeds minder mogelijkheden zijn om geld af te halen, komt immers ook de toegang tot contant geld steeds meer in het gedrang.

linkConsumentenorganisatie Test-Aankoop, seniorenvereniging Okra en het sociale netwerk Financité vragen de regering om het weghalen van geldautomaten tijdelijk te bevriezen. Aanleiding voor de oproep is het project Batopin van de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC.  Zij vervangen hun eigen geldautomaten door een gemeenschappelijk netwerk, wat tot een drastische daling van het aantal leidt. Voor Financité, Test-Aankoop en Okra is het belangrijkste gevolg vooral dat heel wat burgers geen toegang meer hebben tot een geldautomaat. Ook zijn ze bezorgd over de kosten die banken in rekening kunnen brengen voor geldopnames bij Batopin-automaten.

De organisaties vragen de regering om verdere afschaffingen van geldautomaten te blokkeren en op zijn minst terug te keren naar het aantal geldautomaten op 31 december 2021. Bovendien  vragen ze voor ten minste 95% van de bevolking een bankautomaat met basisdienstverlening (geldopname, storting, …) binnen de 2,5 km effectieve afstand. Ook zou elke gemeente moeten beschikken over tenminste één automaat per 1500 inwoners.  Batopin zegt weliswaar dat 95% van de consumenten binnen de 5 km een geldautomaat aantreft, maar die afstand geldt in vogelvlucht.

Bron: Testaankoop