Krantenwinkel experimenteert met ‘slimme’ camera voor leeftijdcontrole

Jonge klanten van krantenwinkel De Koerant in Berchem bij Antwerpen zullen voor een scanner moeten passeren als ze krasloten of rookwaren willen kopen. Groen licht betekent dat er geen probleem is, rood wil zeggen dat ze mogelijk te jong zijn. Het gaat om een proefproject.

linkWie jonger is dan 18 jaar mag geen producten van de Nationale Loterij of tabak of sigaretten kopen. Uitbaters van krantenwinkels zijn verplicht om dat te controleren. Momenteel gebeurt dat in de meeste gevallen door een identiteitskaart te vragen. Maar Perstablo, de federatie van krantenwinkels, start nu twee weken lang met een proefproject waarbij een zogenaamd slimme camera de leeftijd van klanten moet controleren.

Als jongeren sigaretten willen kopen, moeten ze voor de camera passeren voor een visuele analyse. Geeft die groen licht, dan is de klant oud genoeg. Rood licht wil zeggen dat de klant volgens de computer geen 25 jaar is. In dat geval zal gevraagd worden om de identiteitskaart of rijbewijs in te scannen. De computer controleert dan of de foto klopt met de persoon die in de winkel staat en controleert de leeftijd.

Na het proefproject volgt een evaluatie om te zien of het systeem werkbaar is voor de winkeluitbater, hoe groot de foutenmarge van het systeem is en hoe de klanten reageren. Het systeem zou afgetoetst zijn bij de Gegevensbeschermingsautoriteit die er geen probleem in ziet aangezien er niets wordt opgeslagen.