Proton overschrijdt mijlpaal van 100 miljoen accounts

Proton, bekend van haar versleutelde e-maildienst, cloudslag en VPN, heeft de mijlpaal van 100 miljoen accountregistraties gehaald. Dat heeft het Zwitserse bedrijf op haar website bekend gemaakt.

Proton begon met een versleutelde e-maildienst in 2014. Via een crowdfunding wist het bedrijf toen een half miljoen dollar op te halen bij tienduizend steungevers. Sedertdien werden de diensten verder uitgebreid met een VPN, webopslag en een kalender – alles met de focus op sterke beveiliging en strikte privacy. Negen jaar later telt het bedrijf dus meer dan 100 miljoen accounts, die weliswaar niet allemaal actief zijn.

Het bedrijf zag het afgelopen jaar een paar forse pieken in nieuwe registraties, onder meer na de invasie van Rusland in Oekraïne en tijdens de protesten in Iran eind 2022. Telkens nam het aantal gebruikers van de VPN-dienst spectaculair toe. Het bedrijf concludeert daaruit dat het een populaire dienst is geworden op plekken in de wereld waar vrijheid in gevaar is. Tegelijk heeft Proton in de loop van de jaren voldoende getoond dat het een ‘steady grower’ is die uitgroeide tot een vaste waarde voor alle gebruikers van privacy tools.