Bibliotheek /// Orwell of Huxley? 1984 of Heerlijke Nieuwe Wereld?

Schrijver-journalist Jean-Paul Mulders is George Orwells 1984 altijd blijven herlezen. Meer voor de echtheid en de compromisloosheid van de persoon Orwell, die hij in zijn boeken, dus ook in 1984, terugvindt. Minder voor de voorspellingen. Daarvan vindt hij dat Aldous Huxley met Brave New World de toekomst beter had zien aankomen.

Als we puur naar de toekomstvoorspelling kijken, moeten we vaststellen dat Aldous Huxley het met Brave new world (1932) iets beter heeft gedaan. Orwell was bang dat ze boeken zouden verbieden, terwijl Huxley vooral bang was dat daar geen reden meer toe zou zijn. Orwell was bang dat men de waarheid zou verbergen, terwijl Huxley vreesde dat de waarheid zou verdrinken in een zee van onbelangrijke feitjes. Orwell voorspelde dat de angst ons kapot zou maken, terwijl Huxley zei dat onze eigen verlangens onze ondergang zouden betekenen. Orwell dacht dat een of andere totalitaire staat ons privéleven zou willen binnendringen, maar we gooien het gewoon zelf op straat. Dat is een belangrijke drijfveer van de mens die Orwell niet gezien heeft, hoewel hij op andere vlakken wel visionair bleek. Fake news, complottheorieën, strijdende grootmachten, daar heeft hij de vinger op gelegd.

‘Voor 1984 heeft Orwell zijn gezondheid geruïneerd en die urgentie voel je’