Amerikaanse inlichtingendiensten kopen massaal data van burgers

Amerikaanse inlichtingendiensten kopen grote hoeveelheden commerciële data aan om het leven van burgers in kaart te brengen. Die data is in theorie anoniem, maar in praktijk nauwelijks. Dat blijkt uit een rapport van The Office of the Director of National Intelligence (ODNI). Het rapport dateert van januari 2022 en was geheim, maar wordt nu vrijgegeven op vraag van Amerikaans senator Ron Wyden.

In dat rapport bevestigt de dienst dat verschillende inlichtingen- en spionagediensten in de VS commercieel beschikbare informatie aankopen van Amerikaanse burgers. Het gaat dan onder meer om gegevens van geconnecteerde voertuigen, van smartphones of surfgedrag. Het rapport stelt ook dat sommige data ‘globaal’ zijn, waarna de bewuste diensten er Amerikaanse locatiedata uit filteren. In welke mate daar Europese gegevens bij betrokken zijn, en wat er met de overige data gebeurt is niet meteen duidelijk. Wel lijkt het voor de hand liggend dat wie fysiek in de VS is, op dat moment ook data genereert die kan verkocht worden. Welke agentschappen precies data aankopen is evenmin duidelijk. In theorie gaat het ook telkens om geanonimiseerde data. Maar meerdere studies hebben de afgelopen jaren aangetoond dat dat vaak een relatief begrip is.

Verder lezen: datanews / Techcrunch
Het volledige rapport, met sommige delen nog gecensureerd