DOEN! Dasprivé zoekt hulp voor rondvraag bij gemeenten over bewakingscamera’s

Dasprive is van start gegaan met een rondvraag bij steden en gemeenten, waarvoor ze alle hulp goed kan gebruiken. Ze willen immers in kaart brengen in hoeverre steden en gemeenten in Vlaanderen de effectiviteit meten van de bewakingscamera’s die ze plaatsen.

Klik hier om mee te doen

Voor dit project keek Dasprive even over de grens naar Nederland, waar de gemeentewet gemeenten verplicht om de effectiviteit en noodzaak van bewakingscamera’s te evalueren. Met resultaat, zoals in de gemeente Tiel waar de bewakingscamera’s in een winkelcentrum werden verwijderd omdat ze na een evaluatie niet langer noodzakelijk bleken. Iets wat we in België niet snel zien gebeuren. Simpelweg omdat de meeste steden en gemeenten zelden of nooit beoordelen of de camera’s die er hangen en staan nog wel nut hebben.

Zijn er in Vlaanderen überhaupt gemeenten die zoiets doen? Gemeenten die de effectiviteit en noodzaak van bewakingscamera’s evalueren? Het is een interessante vraag en om het antwoord daarop te weten, wil Dasprive via openbaarheid van bestuur bevragen welke steden en gemeenten dit doen – om vervolgens een kopie te krijgen van deze documenten.

Wil je hieraan mee doen? Kijk dan op de website van Dasprive voor een template die je kan invullen en mailen naar een gemeente naar keuze. Doen!