Federale politie bestelt technologie voor gezichtsherkenning

Algemene vereiste: gezichtsherkenning. Dat staat in een openbare aanbesteding voor het onderhoud van videobewakingstechnologie van de federale gerechtelijke politie, die door Apache werd ingekeken. Op de vraag of de technologie daar ook effectief voor gebruikt zal worden, geeft de politie geen antwoord. In België is daar alleszins geen wettelijke basis voor. Mensenrechtenorganisaties hekelen het gebrek aan transparantie over het gebruik van artificiële intelligentie door ordediensten.

 Lees het volledige artikel bij Apache 
 Federale politie bestelt technologie
voor gezichtsherkenning 

linkDe aankoopdienst van de federale politie schreef begin augustus een openbare aanbesteding uit voor “onderhoud van de beeldanalyseoplossing voor videobewaking ‘Briefcam'” die de Federale Gerechtelijke Politie gebruikt. Pittig detail: de politie vereist dat die videotechnologie ook in staat is tot ‘gezichtsherkenning’. Ook deep learning staat als algemene vereiste vermeld in de aanbesteding. Dat is een vorm van artificiële intelligentie waardoor het programma getraind kan worden om specifieke objecten te herkennen. Op die manier kunnen beelden gefilterd worden om bijvoorbeeld enkel personen met grijze broek en groene pet over te houden, of mensen met of zonder mondmasker.

Sinds 2019 is het gebruik van de surveillancesoftware van het Israëlische bedrijf BriefCam in opmars in België. Op de vraag van Apache of de software wordt gebruikt voor gezichtsherkenning, zoals de aanbesteding nadrukkelijk vermeldt, komt er geen antwoord van de federale politie. Nochtans wordt die functie wel degelijk besteld in de aanbesteding. In een reactie aan Apache laat de federale politie weten dat ze BriefCam gebruiken “om beelden van video’s te analyseren binnen een bepaald gerechtelijk onderzoek” en om het werk dat anders manueel moet worden uitgevoerd te automatiseren. Beelden, luidt het verder, worden niet “gekoppeld met andere gegevensbanken”, waardoor “geen sprake is van artifical intelligence.

BriefCam prijst alleszins zelf zijn AI-driven video analytics aan. Deep learning is hoe dan ook een vorm van artificiële intelligentie. Om de technologie voor gezichtsherkenning te gebruiken, is ook koppeling met andere gegevensbanken noodzakelijk.

Lees verder bij Apache : Federale politie bestelt technologie voor gezichtsherkenning