Onderzoek toont aan dat Belgen steeds bezorgder zijn over online privacy

Cijfers van het Belgische Centrum voor Informatie over de Media (CIM) tonen aan dat Belgen steeds bezorgder worden over hun online privacy.

In een jaarlijkse ‘Establishment Survey’ tekent het CIM de evolutie van de mediaconsumptie in België uit. Uit de cijfers blijkt onder meer dat het internet in steeds meer huishoudens zijn intrede maakt en dat het (dagelijkse) internetgebruik blijft stijgen. Samengevat, 87% van de Belgen zit dagelijks op het internet.

Dat internetgebruik blijkt echter niet zonder zorgen: het onderzoek wijst namelijk ook uit dat Belgen zich (terecht) zorgen maken over hun privacy op het internet.

Maar liefst driekwart van alle internetgebruikers gebruikt minstens één methode om hun data af te schermen. Verreweg de meest gebruikte beschermingsmaatregel is het weigeren van datadelen. Wanneer gevraagd wordt of een dienst je gegevens mag delen met derden, klikt 36% van de Belgen op ‘Nee’. 23,4% van de respondenten wijzigt dan weer de privacy-instellingen van hun browser om persoonlijke info af te schermen. Opvallend, 12% van de ondervraagden gebruikt een VPN. 36% van alle Belgen weigert ook cookies. Een groot deel van die laatste groep doet dat ook om geen online reclame te moeten zien. 24% van de Belgen gebruikt daarvoor een adblocker. Bijna twee derde van alle respondenten geeft daarbij aan dat ze online advertenties actief vermijden.