Britse politie zet gezichtsherkenning in tegen diefstal

De Britse overheid investeert 55 miljoen pond (omgerekend 64 miljoen euro) in AI-gezichtsherkenning om diefstal tegen te gaan. Van dat bedrag gaat 4,66 miljoen euro naar ‘mobiele eenheden’, politiebusjes waarop de ­camera’s gemonteerd worden. Op de achterkant daarvan staat de waarschuwing “Live facial recognition in operation”. Met de ­camera’s identificeert de politie winkeldieven en gezochte personen. De technologie wordt nu al ­gebruikt bij voetbalwedstrijden en concerten en werd ook ingezet tijdens de kroning van koning Charles III. Vanaf oktober maken ook luchthavens er gebruik van, in plaats van paspoorten te controleren.

Mensenrechtenorganisaties waarschuwden in een open brief al voor de gevaren van de technologie. Volgens hen zou AI-gezichtsherkenning disproportioneel vaak vrouwen en mensen van kleur verkeerd identificeren. Onder meer Big Brother Watch was scherp in haar reactie en omschreef de investering als “een hopeloze verspilling van overheidsgeld aan een gevaarlijk autoritaire en onnauwkeurige technologie waar noch het publiek, noch het parlement ooit over heeft gestemd.”

“Het is volkomen absurd om massasurveillance op te leggen aan het grote publiek onder de premisse van het bestrijden van diefstal, terwijl de politie er niet in slaagt om zelfs maar 40 procent van de gewelddadige winkeldiefstallen op te sporen. De investering van de overheid in gezichtsherkenningscamera’s voor winkelovertredingen is afhankelijk van winkeldieven die voor gemarkeerde politiecamera’s lopen en zullen als zodanig effectief gericht zijn op het laagst hangende fruit. Deze Orwelliaanse technologie heeft geen plaats in Groot-Brittannië.”

Of in gelijk welk land, zouden we daar nog aan willen toevoegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Breng hier je commentaar in!
Vul hier je naam in