FLOSS Vrije Software en Open Source

Wanneer gebruikers niet kunnen bepalen
wat een programma voor hen doet,
bepaalt het programma wat de gebruikers doen.

Deze pagina klinkt op het eerste gezicht misschien wat off topic binnen de context van datapanik.org. Toch is het dat niet. Vrije software staat immers voor vrijheid, meer bepaald de vrijheid van de gebruiker. Die heeft de vrijheid om dit soort software naar eigen inzicht te gebruiken, aan te passen, te verbeteren en verder te verspreiden. Hier kan je meer lezen over die vier vrijheden van vrije software. Een groot deel van de vrije software wordt tegenwoordig verspreid onder de GNU General Public License (GPL).

Open source software is vergelijkbaar met vrije software, maar vertrekt van een enigszins andere filosofie en maakt gebruik van andere licenties. Voor de rest zijn de verschillen minimaal. Bijna alle open source software is vrij en bijna alle vrije software is ook open bron. Ondanks de verschillende doelstellingen, dragen beide uiteindelijk bij tot hetzelfde resultaat – het ontwikkelen van vrije software. Daarom maken we hieronder verder geen onderscheid en spreken we eigenlijk liever van FLOSS – Free Libre Open Source Software.

Bekijk hieronder de short list van vrije software en open source programma’s. Voor een full list, check sourceforge, Open Source Alternative of osalt. Neem zeker ook een kijkje bij Framasoft, een Frans initiatief dat vrije software en vrije netcultuur wil promoten – onder het motto “de-googl-ify the internet”. Inclusief een waslijst van free services.

Meer

Een paar voorbeelden

Recente artikels