Andere Europese projecten

Project indect is niet het enige onderzoeksproject met orwelliaanse trekjes dat door de EU gefinancierd wordt. Europa ondersteunt quasi aan de lopende band projecten die onderzoek verrichten naar meer surveillance en controle en die zich daarbij weinig of niets gelegen laten aan privacy, vrijheid en burgerrechten. Dergelijke projecten zijn overigens ook zeer interessant voor de beveiligingsindustrie.

Andere voorbeelden zijn:

  • ADABTS onderzoekt modellen van “verdacht gedrag” die bewakingscamera’s automatisch kunnen opppiken. Het systeem zou luisteren naar de klank van stemmen, kijken naar de manier van lichaamsbeweging en daarmee bepaalde individuen uit een massa kunnen pikken. Op die manier kunnen cameratoezichthouders problemen opsporen voordat een situatie uit de hand loopt.
  • HUMABIO onderzoekt de mogelijkheid om hersenscans te gebruiken als toegangscontrole. Door middel van een scan naar specifieke hersenpatronen zouden beveiligers de identiteit van passanten kunnen vaststellen. Eerste tests zouden positieve resultaten opgeleverd hebben.
    Verder werkt de projectgroep HUMABIO ook aan scans van de hartslag om iemands indentiteit vast te stellen. Daarnaast testen de onderzoekers speciale stoelen voor vrachtwagens. Aan de zithouding zou te zien zijn wie de bestuurder is.
  • Clean IT

Het blijft allemaal schimmig en onduidelijk. Dit soort projecten kunnen we dan ook best zien als symptomen van een drang binnen Europa naar meer surveillance en controle en minder rechten en vrijheden.

Concreter wordt het dan weer als we bijvoorbeeld spreken over zaken als “smart borders”, Frontex en migratiecontrole.