Screenen van bezoekers van Tomorrowland

Begin juli 2017 raakt bekend dat dancefestival Tomorrowland elke ticketkoper preventief heeft laten screenen door de federale politie. De politie maakt daarvoor gebruik van de data van de Algemene Nationale Gegevensbank. De gemeentes Rumst en Boom geven hun fiat.

Gevolg: 38 festivalgangers worden niet toegelaten tot het festivalterrein. Een aantal van hen stapt naar de rechter en krijgt daar gelijk. De weigering moet worden ingetrokken en ze mogen alsnog het festival bezoeken. Achteraf blijkt uit onderzoek van het Comité P dat van de overige 33 geweigerden niet minder dan 28 festivalgangers onterecht geweigerd werden. Ondertussen had ook de Privacycommissie al grote vraagtekens geplaatst bij de hele screening.

Het is duidelijk dat wat er gebeurd is in de aanloop naar Tomorrowland absoluut niet door de beugel kan en een rechtstaat onwaardig is. De actie van de federale politie ontbeerde elke vorm van transparantie, gebeurde zonder inzicht en miste de nodige justificatie. De screening was daarom een onnodige inbreuk op de privacy. De Privacycommissie noemde de screening daarom terecht onwettig.

Meer lezen