Screenen van bezoekers van Tomorrowland

Begin juli 2017 raakt bekend dat dancefestival Tomorrowland elke ticketkoper preventief heeft laten screenen door de federale politie. De politie maakt daarvoor gebruik van de data van de Algemene Nationale Gegevensbank. De gemeentes Rumst en Boom geven hun fiat.

Gevolg: 38 festivalgangers worden niet toegelaten tot het festivalterrein. Een aantal van hen stapt naar de rechter en krijgt daar gelijk. De weigering moet worden ingetrokken en ze mogen alsnog het festival bezoeken. Achteraf blijkt uit onderzoek van het Comité P dat van de overige 33 geweigerden niet minder dan 28 festivalgangers onterecht geweigerd werden. Ondertussen had ook de Privacycommissie al grote vraagtekens geplaatst bij de hele screening.

Het is duidelijk dat wat er gebeurd is in de aanloop naar Tomorrowland absoluut niet door de beugel kan en een rechtstaat onwaardig is. De actie van de federale politie ontbeerde elke vorm van transparantie, gebeurde zonder inzicht en miste de nodige justificatie. De screening was daarom een onnodige inbreuk op de privacy. De Privacycommissie noemde de screening daarom terecht onwettig.

Meer lezen

 • 11 juli 2017
  Al 38 mensen mogen Tomorrowland niet binnen: politie screent elke festivalganger
  Al 38 mensen die van plan waren om Tomorrowland bij te wonen, zullen niet meer toegelaten worden tot het festivalterrein. De federale politie screent momenteel alle festivalgangers. “Naast fysieke betonblokken creëren we nu ook digitale betonblokken”, klinkt het. De Privacycommissie vindt de maatregel “problematisch” en start een onderzoek.
 • 12 juli 2017
  ‘Preventieve screening van álle festivalgangers is onwettig’
  Al wie tickets voor Tomorrowland heeft gekocht, is ‘om veiligheidsredenen’ door een politiedatabank gejaagd. De Privacycommissie reageert ontstemd.
 • 12 juli 2017
  Comité P onderzoekt screening festivalgangers Tomorrowland
 • 13 juli 2017
  Jambon verdedigt screenings Tomorrowland.
  “Vragen over aanslag zouden vervelender zijn”
 • 13 juli 2017
  Tomorrowland screent bezoekers al zes jaar
 • 17 juli 2017
  Twee geweigerde bezoekers Tomorrowland mogen na evaluatie toch binnen
  Tomorrowland De federale politie heeft een twintigtal e-mails gekregen van personen die de toegang tot het dancefestival Tomorrowland werden geweigerd. Na een grondig onderzoek en evaluatie van hun argumenten, is in twee gevallen het negatief advies opgeheven, meldt de federale politie in een persbericht.
 • 20 juli 2017
  Geweigerde festivalganger Tomorrowland trekt naar kortgedingrechter
 • 24 juli 2017
  Geweigerde bezoekers Tomorrowland stappen naar de rechter
  Drie mensen aan wie de toegang tot Tomorrowland geweigerd werd na een screening door de politie, hebben voor de Brusselse kortgedingrechter geëist dat ze toch zouden toegelaten worden. Volgens hun advocaat is het volkomen onduidelijk waarom de drie niet naar het festival mochten, en is dat onaanvaardbaar. “De politie wil hen niet zeggen waarom ze geweigerd werden, dus kunnen ze zich niet verweren”, zei meester Wagner. “Dat neigt naar willekeur, een rechtsstaat onwaardig.”
 • 25 juli 2017
  Beveiligingsspecialist kerncentrale mag niet naar Tomorrowland
  Drie van de 38 mensen die eerder deze maand te horen kregen dat ze niet welkom zijn op Tomorrowland, hebben gisteren voor de Brusselse kortgedingrechter geëist dat ze toch worden toegelaten. ‘Mijn drie cliënten hebben een blanco strafblad’, zegt advocaat Kris Wagner. ‘Dit neigt naar willekeur en is een rechtsstaat onwaardig. Een van mijn cliënten werkt zelfs in een kerncentrale, als beveiligings­specialist. Hij is er nog maar enkele maanden in dienst en heeft onlangs een uitgebreid onderzoek door de Staatsveiligheid doorstaan.’
 • 26 juli 2017
  Geweigerde Tomorrowland-ganger mag kerncentrale niet meer binnen
 • 27 juli 2017
  Geweigerden Tomorrowland mogen nu toch gaan
  Drie festivalgangers die een ticket kochten voor Tomorrowland maar daarna door de politie geweigerd werden, mogen nu toch naar het festival. Een Brusselse rechter gaf ze in kortgeding gelijk. De organisatoren van het festival zullen nu de personen deblokkeren. De drie vochten de beslissing aan omdat ze niet wisten waarom ze geweigerd zijn.
 • 28 juli 2017
  Geweigerd op Tomorrowland, maar toch binnengeraakt
  Een van de 35 festivalgangers die geen toegang kreeg tot Tomorrowland na een screening door de federale politie, is toch binnengeraakt op het festivalterrein. Dat heeft VTM NIEUWS vernomen. Daarnaast duiken er ook nieuwe vragen op over de screening die werd toegepast: zo werd een man met een waslijst aan zware veroordelingen tot zijn eigen verbazing niet geweigerd.
 • 27 maart 2018
  Fouille aan festival niet meer tegen wet – algemene screening afgevoerd
  Voor het eerst zijn duidelijke regels voor veiligheidsmaatregelen rond festivals opgesteld. De rol van bewakingsagenten is daarbij afgelijnd. Wat voortaan niet meer zomaar mag: een algemene screening van de bezoekers van een festival zoals Tomorrowland deed.