Apache Lokaal / De slimme stad

Datum » 21 01 2020 (20:00 - 22:00)
Locatie » Station NMBS - Martelarenplein Leuven

Dinsdag 21/01 (20u) @ Station Leuven en OPEK (Leuven) /

Wereldwijd, en dus ook in Vlaanderen, worden steden ‘slimmer’. Dankzij technologische hoogstandjes willen bestuurders en private bedrijven meer over inwoners te weten komen, in de hoop ze nog beter van dienst te zijn. Ook Vlaamse steden en gemeenten springen op de kar. De uitrol van slimme (en minder slimme) camera’s is voorlopig het meest zichtbare aspect van die slimme stad.

Voor wie worden onze steden en gemeenten slim? Voor de bewoners, of vooral voor overheden en private bedrijven? Hebben al die snufjes ook het beoogde effect? En wat met de privacy?

De afgelopen weken werkte Apache, samen met lokale journalisten, aan een reeks verhalen rond slimme camera’s. Apache sprak met betrokkenen en legde tegelijk harde cijfers op tafel dankzij openbaarheidsverzoeken en datajournalistiek.

Het resultaat, een mix van concrete cases en achtergrondverhalen, worden dinsdag 21 januari voorgesteld. Om 20 uur start aan het station van Leuven (voet vredesmonument Martelarenplein) een geleide wandeling langs enkele merkwaardige camera’s. Om 21 uur presenteert Apache in OPEK (Vaartkom 4, Leuven) de belangrijkste bevindingen en wordt dieper ingegaan op de samenwerking tussen journalisten, burgers en actiegroepen.

Ben jij er graag bij? Schrijf je dan in.

» Meer info