Aperitiefgesprek met Willem De Beuckelaere

Datum » 24 11 2019 (11:00 - 13:00)
Locatie » Raadzaal Gemeentehuis - Koning Albertlaan 9840 De Pinte

Willem De Beuckelaere (voormalig voorzitter van de Federale Privacycommissie en de Liga voor de Mensenrechten) houdt in een aperitiefgesprek de onteigening van het persoonlijk leven onder de loep.

Veel actuele maatschappelijke problemen kunnen bekeken worden door de lens van de economische en sociale dwang van het malafide surveillancekapitalisme, waarvan Google en Facebook voorbeelden zijn. Deze gigantische bedrijven verdienen fortuinen door onze privé-data te roven. Zij doen dit zonder controle, zonder rekenschap te geven, zonder onze toestemming en worden de facto eigenaar van ultieme parameters van informatie over ons leven. Telkens weer minimaliseren ze hun impact en misleiden ze ons over hun opzet en hun uiteindelijke doelstellingen.

Eén jaar na de start op 25 mei 2018 heeft de GDPR één grote verdienste: het hervormingsproces – en de toen gecreëerde hype – heeft de verwerking en bescherming van persoonsgegevens in de schijnwerpers gezet. Het bilan van het eerste jaar GDPR in actie is echter betreurend zwak. Het wordt uitkijken wat het komende jaar brengt, nu de autoriteiten en de samenwerking op kruissnelheid komen.

» Meer info