Data, het nieuwe goud

Datum » 07 06 2022 (19:30 - 21:30)
Locatie » Studio Henry - Rijschoolstraat 4 3000 Leuven

Data, het nieuwe goud
Maar wie zijn de eigenaars van onze data?

Sinds een paar jaar weten we het: voor Facebook en Google zijn wij geen klanten maar koopwaar. De macht van de ICT-reuzen is gigantisch. Wat kunnen gemeenten, organisaties en particulieren doen om die monopolies te doorbreken?

Leuvenaar Stijn Vanhandsaeme zet zich binnen de burgercoöperatie NUBO en werkerscoöperatie Nestor al jaren in voor een open internet met respect voor privacy. Op 7 juni gaat hij in gesprek met journalist Peter Olsthoorn, auteur van o.a. De macht van facebook en Baas over eigen data. Leuvens schepen voor ICT Thomas Van Oppens en een deels live, deels digitaal publiek maken het gesprek compleet.

Samen leggen ze haarfijn bloot hoe ons economische model monopolies in de ICT-wereld bevordert. We kijken naar de gevolgen op vlak van privacy, arbeidsomstandigheden en ecologie. We bespreken ook de kansen van een alternatief model dat kleinschaligheid en diversiteit in de hand werkt. Hoe zit dat precies met free software, open source en dergelijke? En wat doen onze gemeenten en middenveldorganisaties om monopolies tegen te gaan? Zitten zij vastgeklonken in de ijzeren greep van Google, Microsoft en co of is er een uitweg? En wat kunnen wij als burger doen om onze gemeenten en verenigingen die uitweg te tonen?

De avond wordt gestreamd vanuit de nagelnieuwe Studio Henry Tweebronnen in de bib Leuven. Je kan er bij zijn in de zaal of online van thuis uit.

» Meer info