Data Workers

Datum » 28 03 2019 - 28 04 2019
Locatie » Mundaneum - Rue de Nimy 76 7000 Mons

Data Workers is een tentoonstelling van algoliteraire werken, van verhalen die verteld worden vanuit een ’algoritmisch vertelstandpunt’. De tentoonstelling is ontworpen door leden van Algolit, een Brusselse groep die zich bezighoudt met artistiek onderzoek naar algoritmes en literatuur. Elke maand komen ze samen om te experimenteren met vrije code en teksten.

Bedrijven creëren artificiële intelligenties om mensen te dienen, te vermaken, ons gedrag te leren kennen en vast te leggen. Het werk van deze machinale wezens is meestal verborgen achter interfaces en patenten. In deze tentoonstelling verlaten algoritmische verhalenvertellers hun onzichtbare onderwereld om gesprekspartners te worden.
De datawerkers opereren in verschillende collectieven. Elk collectief vertegenwoordigt een fase in het ontwerpproces van een machine learning model. Zo zijn er de Schrijvers, de Schoonmakers, de Informanten, de Lezers, de Studenten en de Orakels. Robots zijn de stemmen in experimentele literatuur, algoritmische modellen lezen data, zetten woorden om in getallen, maken berekeningen, zoeken naar patronen en kunnen zo eindeloos nieuwe teksten verwerken.

De tentoonstelling brengt datawerkers op de voorgrond die ons dagelijks leven beïnvloeden, maar moeilijk te vatten of voor te stellen zijn. Het verbindt verhalen over algoritmes in de reguliere media met verhalen in technische handleidingen en academische artikelen. Robots worden uitgenodigd om in dialoog te gaan met menselijke bezoekers en vice versa. Op deze manier kunnen we onze respectievelijke redeneringen begrijpen, elkaars gedrag demystifiëren, diverse persoonlijkheden ontmoeten en onze collectieve arbeid in de verf zetten.
De expo is ook een eerbetoon aan de vele machines die Paul Otlet en Henri La Fontaine voor hun Mundaneum bedachten. Ze toont hun potentieel maar ook hun grenzen.

De opening vindt plaats op donderdag 28 maart (18-22u). In het kader van de tentoonstelling nodigen we Allison Parrish uit, een algoliterair dichter uit New York. Ze geeft een lezing in Passa Porta op donderdagavond 25 april en een workshop in het Mundaneum op vrijdag 26 april.

Data Workers is een creatie van Algolit.
Met werk van: Cristina Cochior, Gijs de Heij, Sarah Garcin, An Mertens, Javier Lloret, Louise Dekeuleneer, Florian Van de Weyer, Laetitia Trozzi, Rémi Forte, Guillaume Slizewicz, Manetta Berends, Mia Melvær.
Een co-productie van: Arts², Mundaneum, Constant.

» Meer info