DEBAT | Artificiële intelligentie: Uitdagingen en kansen voor een democratische toekomst

Datum » 13 10 2023 (19:30 - 21:30)
Locatie » Lamot - Van Beethovenstraat 8-10 B 2800 Mechelen

We kunnen er niet langer omheen: het AI-tijdperk is hier! De baanbrekende technologie van artificiële intelligentie zal onze samenleving grondig veranderen. Mogen we enthousiast zijn of maken we ons beter zorgen? Het debat raakt stilaan oververhit. Wij gaan op zoek naar wat de wetenschap zegt.

Wat kan artificiële intelligentie en wat nog niet? Maakt het ons slimmer of ondergraaft het ons kritisch denken? Helpt AI ons op weg naar een veilige samenleving? En wat als echt en nep binnenkort niet meer te onderscheiden zijn? Ondergraaft AI onze democratie of schept het net ruimte voor dialoog en meerstemmigheid? We weerstaan de verleiding om het aan een chatbot te vragen en gaan ten rade bij enkele experten van vlees en bloed.

Met: Prof. dr. Ann Dooms (VUB), dr. Sennay Ghebreab (UvA), Prof. dr. Rosamunde Van Brakel (VUB), Dr. Guy De Pauw (Textgain), Rien Emmery (VRT NWS en Knack) en Dirk De Schutter. Moderatie door dr. Rob Heyman (Kenniscentrum Data & Maatschappij).

Joost Vandecasteele zet het debat op scherp met een geestprikkelende inleiding en de woordkunstenaars van Proza-K zorgen voor een poëtische nabeschouwing.

Het debat wordt georganiseerd door het Hannah Arendt Instituut.
Toegang is gratis, maar inschrijven is verplicht.

» Meer info