Is privacy een struikelblok in de strijd tegen terreur?

Datum » 14 12 2017 (20:30 - 22:30)
Locatie » Vooruit - Sint-Pietersnieuwstraat 23 9000 Gent

Onder het mom van de strijd tegen terrorisme perkt de overheid onze privacy steeds gemakkelijker en verder in. Een duidelijk voorbeeld hiervan is de aanpassing van de wetgeving over bijzondere opsporingsmethoden (BOM-wet). Deze wet gaat over de bijzondere opsporingsmethoden met betrekking tot o.m. online gedrag en telecommunicatie. De aanpassingen geven de autoriteiten veel extra opsporingsmogelijkheden, waarbij wij burgers, en onze zwaar bevochten rechten, niet voldoende beschermd zijn.

Tijdens dit debat geven we een extra woordje uitleg over deze technische wetgeving. Dit is nodig want de meeste mensen weten niet wat voor bevoegdheden onze overheden naar zich toe trekken, en wat voor impact dat kan hebben op ons leven. Tijdens het Festival van de Gelijkheid willen we hierover een toegankelijke discussie organiseren d.m.v. het voorleggen van stellingen aan het publiek en de sprekers. Je hoeft hiervoor geen expert te zijn!

Wat doet de overheid met alle data die ze verzamelt? Wie heeft toegang tot deze data? Wat is de impact op ons recht op privacy, de vrijheid van meningsuiting, en de democratie? Zijn er voldoende waarborgen die onze gegevens voldoende beschermen tegen misbruik?

Panelgesprek in het kader van het Festival voor de Gelijkheid, met o.m. Ronny Saelens (Privacycommissie), Philippe Van Linthout (onderzoeksrechter), Johan Heymans (advocaat, Liga voor Mensenrechten).

» Meer info