[Panelgesprek] Big Tech en A.I. – Nemen internetbedrijven de macht over?

Datum » 22 08 2023 (19:30 - 21:00)
Locatie » Bibliotheek Tweebronnen - Rijschoolstraat 4 3000 Leuven

Gebruik je vaak het internet? Of gebruikt het internet jou? Worden we niet steeds meer een verkoopsartikel in de handen van giga-softwarebedrijven die onze data oplepelen en doorverkopen op de markt? En wat betekent artificiële intelligentie voor onze mensenrechten, onze democratie of ons klimaat?

Avansa Oost-Brabant organiseert een panelgesprek waar 3 straffe koppen een antwoord op die vragen proberen te formuleren en en passant de macht van ‘Big Tech’ blootleggen.

  • Peter Olsthoorn, journalist en auteur van ‘Baas over eigen data’, ‘De Macht van Facebook’ en ‘De Macht van Google’ fileert haarscherp hoe de internetgiganten macht vergaren om de samenleving naar hun hand te zetten. Hoe gelijk en democratisch is een maatschappij met zo’n machtige reuzen in haar midden?
  • Pieter Meysman, onderzoeker AI aan de Universiteit Antwerpen, analyseert hoe de opkomst van Artificiële Intelligentie ons leven zal veranderen. Wat zijn de kansen? Wat de bedreigingen?
  • Ten slotte schuift ook Stijn Vanhandsaeme bij aan de tafel. Stijn is medeoprichter van de burgercoöperatie Nubo die democratische softwareoplossingen ontwikkelt op maat. Hij bespreekt de alternatieven voor een steeds verder hollende machtsgreep van software-eigenaars op ons leven.

Moderator is Avansa-medewerker Philsan Osman.

Het gesprek wordt opgenomen. Je kan live deelnemen aan de avond, maar je kan de opname ook later (her)bekijken via Avansa Campus. Voor dat laatste moet je wel even aanmelden.

» Meer info