Rechtszaak politievakbond versus (burger)journalist

Datum » 12 09 2017
Locatie » Hof van Beroep - Koophandelsplein 23 Gent

De Brugse filmer/actibist Didier Eeckhout werd recent veroordeeld voor het filmen van het (correcte) optreden van de Brugse politie bij een racisme-incident. Op 12 september bepleit Eeckhout zijn vrijspraak voor het Gentse Hof van Beroep.

De feiten dateren van 2014, toen een klant op een terras in Brugge zijn kop koffie op de grond keilde. Didier Eeckhout haalde zijn videocamera boven en begon te filmen. Van de aanwezigen maakte niemand bezwaar. De video groeide uit tot een verslag over iemand die bewust ruzie uitlokt met mensen van een andere origine – vandaar de titel: “Racisme in Brugge”. De twee politieagenten (allebei te zien in de video) maakten er echter een zaak met burgerlijke partijstelling van, “omdat ze niet wilden gefilmd worden”.

Op zich een valabel argument. Maar het eigenaardige aan de zaak is dat de politie uit een video die een geval van racisme in beeld brengt, een privacy-problematiek probeerde te creëren. Onder impuls van een korpschef die tegelijk wel voorstanders is van het gebruik van spycams door de politie. Het lijkt er sterk op dat de korpschef op die manier probeert wetgeving te forceren die de politie moeten toelaten zelf spycams te gebruiken én naar believen opnamemateriaal af te pakken als zijzelf door burgers gefilmd worden.

» Meer info