Expo – Top Secret! Een versleutelde wereld

Datum » 10 10 2017 - 20 05 2018
Locatie » Mundaneum - Rue de Nimy 76 7000 Mons

Neem een duik in het universum van het geheimschrift! Deze tentoonstelling ontcijfert de cryptografie van Julius Caesar tot Edward Snowden. Cryptografie is zo oud als de mensheid en tevens actueler dan ooit.

Is een samenleving denkbaar waar alle informatie transparant en open voor iedereen zou zijn? Sinds mensenheugenis versleutelt de mens zijn communicatie en probeert hij die van zijn vijanden te ontcijferen: in de 6e eeuw voor Christus verborg Nabucodonosor zijn boodschappen onder het haar van zijn slaven en dichter bij ons droeg Alan Turing, een genie van de informatica, bij tot het inkorten van de Tweede Wereldoorlog door de Enigmacode van de Nazi’s te breken.

De hang naar geheimhouding balanceert tussen wetenschap en kunst, tussen transgressiedrang en hackingcultuur. Sinds de onthullingen van Wikileaks wordt de cryptografie een democratische uitdaging voor het vertrouwen in onze digitale maatschappij. Van het Egypte van de farao’s tot de sociale bewegingen van vandaag, van onschuldige liefdesboodschappen tot oorlogscommunicatie, van elektronisch stemmen tot trafieken allerhande, de kunst van de geheime codes passeert de revue in het Mundaneum, het archiefcentrum in Mons gekend als het “Google van papier”.

Kom kennis maken met de codeermachines en met de mannen en vrouwen (waaronder talrijke Belgische pioniers) die deze discipline doorheen de geschiedenis vorm hebben gegeven.

Tentoonstelling in FR-NL-ENG
Curator: Jean-Jacques Quisquater, internationale specialist in de cryptografie. Hij is burgerlijk ingenieur in de toegepaste wiskunde (1970), doctor in de informatiewetenschap, professor aan de Univeristé catholique de Louvain en daarnaast ook verzamelaar.

» Meer info