Politiezone Brussel Montgomery

Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Sint-Lambrechts-Woluwe

  • 8/9/2005 – Etterbeek installeert op vier plaatsen acht nieuwe bewakingscamera’s: het kruispunt op de Jachtlaan, het Jourdanplein, de Tongerenstraat en het Forte dei Marmiplein. In totaal hangen er nu elf camera’s, waaronder het gemeentehuis.
  • September 2010 – De politiezone installeert 40 intelligente camera’s (september 2010). Dixit: “De camera’s kunnen grafitti of samenscholingen herkenen en signaliseren.”
  • 11/10/2012 – Politiezone Montgomery investeert in een nieuw netwerk van 33 ‘intelligente’ camera’s. Ze worden op palen gemonteerd, kunnen 360 graden filmen, maar kunnen ook zo ingesteld worden dat ze op vaste tijdstippen vaste plaatsen filmen. In totaal komen er 15 in Sint-Lambrechts-Woluwe, 9 in Sint-Pieters-Woluwe en 11 in Etterbeek. Kostprijs 1.126.000 euro. Dixit korpschef Jean-Marc Brabant: “We gaan die niet alleen gebruiken om de criminaliteit te bestrijden. Ze worden ook ingezet om de verkeersveiligheid te verhogen, om bij betogingen de bewegingen van de massa te kunnen volgen en om sluikstorten en andere overlastfenomenen in te dijken.” En nog dixit korpschef Jean-Marie Brabant: “We gaan enkele maanden kunnen profiteren van het afschrikkingseffect, dat weten we van andere politiezones. De criminaliteit zal dus dalen. Na verloop van tijd zal ze weer stijgen, maar we gaan ze efficiënter kunnen aanpakken.” Pardon?
  • 13/07/2015 – Politiezone Montgomery neemt een mobiele 360°-camera in gebruik. De camera is bedienbaar vanop afstand en is geïnstalleerd op een uitschuifbare arm op een aanhangwagen. Hij kan binnen enkele minuten opgesteld worden. De aanhangwagen is eigenlijk met twee camera’s uitgerust. De eerste is gemonteerd op een uitschuifbare arm en kan vanop 6 meter hoogte de openbare ruimte rondom in beeld brengen, met een blikveld van 360°. De beeldkwaliteit is identiek aan die van een vaste camera. Er moet dan wel een 3G- of 4G‐netwerk aanwezig zijn. De tweede camera filmt het onderstel van de aanhangwagen om eventuele pogingen tot beschadiging te ontmoedigen. De aanhangwagen beschikt over een accu die de camera een autonomie van 48 uur geeft. De camera-installatie kostte 95.000 euro. De zone wil de mobiele camera vooral inzetten tijdens evenementen, maar kan ook tijdelijk in bepaalde wijken opgesteld worden om straten en pleinen te observeren.
  • 27/05/2021De gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe plaatst verborgen camera’s op plekken waar er vaak gesluikstort wordt. Met de camera’s wil de gemeente “onder andere sluikstorten, graffiti en ander wangedrag in de openbare ruimte een halt toe te roepen”. De camera’s worden automatisch geactiveerd bij beweging. De camera’s zijn onafhankelijk van het netwerk beveiligingscamera’s van de politie.