GPS tegen spijbelaars

Binnenkort zullen spijbelaars in Bexar County (Texas) herkenbaar zijn aan de enkelband die ze dragen. Een vrederechter heeft beslist dat scholieren die langere tijd niet naar school gaan, voortaan dag en nacht gevolgd zullen worden via een gps die aan de enkelband gekoppeld is.

Terwijl voorstanders onder meer zwaaien met min of meer geslaagde experimenten uit het verleden, plaatsen critici grote vraagtekens bij dergelijke maatregelen. Ze kunnen immers op korte termijn wel de illusie van een oplossing geven, maar werken op langere termijn net contra-productief. Zo’n enkelban met gps vormt niet alleen een inbreuk op de privacy van jongeren (die overigens geen misdrijf gepleegd hebben), ze versterken net het beeld van een school waar je onder dwang als naar een gevangenis naartoe gestuurd wordt.

«Plus on renforce le caractère carcéral de l’école, plus on renforce la volonté de s’en évader. Un directeur d’école qui constate des absences répétées doit tout d’abord contacter les parents, puis ensuite seulement la DPJ, qui doit prouver que l’absence de fréquentation scolaire compromet la sécurité de l’enfant. La liberté des personnes est très protégée [au Canada]. Les jeunes ont aussi droit à l’égalité. Si l’employeur d’un adulte le soupçonne de ne pas travailler assez, il n’a pas le droit de le surveiller avec un bracelet GPS. C’est la même chose pour les jeunes et l’école.»

Lees het volledige artikel op cyberpresse.ca (en français).