Lidl blijft rechten van werknemers met de voeten treden

Vorig jaar kwam de supermarktketen Lidl al in het nieuws toen aan het licht kwam dat privédetectives de werknemers bespioneerden met kleine cameraatjes. Dat schandaal kwam de Duitse discounter toen op een boete van 1,5 miljoen euro te staan. Onvoldoende, zo blijkt nu, want Lidl heeft nog steeds zijn lesje niet geleerd.

Het Duitse tijdschrift Der Spiegel kon de hand leggen op documenten waaruit blijkt dat het bedrijf privégegevens over de gezondheidstoestand van zijn personeelsleden bijhoudt. De fiches dragen de titel ‘gezondheidstoestand’ en bevatten commentaren als “operatie van een tumor, maar goedaardig” of “wil zwanger worden, maar problemen met vruchtbaarheid”.

Dergelijke persoonlijke gegevens kunnen volgens Der Spiegel enkel verkregen zijn doordat Lidl druk op de werknemers uitgeoefend heeft. Getuigenissen van Lidl-personeel gaan in ieder geval in die richting.

Klein detail: Lidl gooit de persoonlijke gegevens zelfs letterlijk te grabbel. De fiches werden immers gevonden in de vuilnisbak van een carwash. Lidl verzamelt dus niet alleen gevoelige persoonlijke informatie; ze springt er ook nog eens uiterst slordig mee om.

In dit geval gaat het overigens om de gegevens van werknemers van de vestigingen in Duitsland. Benieuwd hoe het er hier in België aan toe gaat.