Je zal zijn waar je was

Onderzoekers hebben ontdekt dat je op basis van historische locatiegegevens van gsm-gebruikers met 93% nauwkeurigheid kan voorspellen waar ze zich op een willekeurig moment in de toekomst zullen bevinden. Het onderzoek, dat werd gepubliceerd in het vakblad Science, toont ook aan dat de meeste mensen zich in het algemeen binnen een zone van ongeveer 10 km diameter verplaatsen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn de bewegingspatronen van mensen die regelmatig grotere afstanden afleggen echter bijna even voorspelbaar als die van anderen.

Als je het dossier rond de databewaringsrichtlijn volgt, doet dit waarschijnlijk onmiddellijk een belletje rinkelen. Die richtlijn vereist immers dat van elk mobiel telefoongesprek wordt bijgehouden waar je je op elk moment tijdens het gesprek bevond. En na een tijdje dus blijkbaar ook waar je je op bijna elk moment in de toekomst zal bevinden.

Het volledig artikel in Science is eveneens online beschikbaar.