Werknemers tegen geolocalisatie

We gaan nog even door op onze vorige post over de naakte werknemer. Dat de invoering van toezicht  en controle op de werkvloer niet altijd van een leien dakje loopt, blijkt nu weer in Frankrijk. Daar hebben 15 werknemers van Spie Communications klacht ingediend bij de CNIL, de Franse privacycommissie.

Ze protesteren daarmee tegen een systeem van geolocalisatie dat een paar maanden geleden werd ingevoerd. In hun bedrijfswagens werd een “doos” ingebouwd die via gps elke 20 seconden een signaal doorstuurt. Volgens het bedrijf is het de bedoeling op die manier de routes te optimaliseren en het aantal afgelegde kilometers te verminderen.

De werknemers noemen het echter een inbreuk op hun privacy, aangezien het systeem niet kan afgezet worden en de geolocalisatie dus ook na de werkuren blijft doorlopen. Bovendien zien ze het systeem ook als een nauwelijks verholen manier om de werkdruk verder op te voeren.

Wat dat laatste punt betreft, kunnen ze zich alvast beroepen op een “onverdachte” bron.  De producenten van systemen voor geolocalisatie prijzen hun product immers zelf aan met een verhoging van de productiviteit tot 40 procent. Waar de producenten dan weer niet over spreken, is over de stijgende werkdruk, de dalende motivatie, de toenemende stress en het gevoel van een spion die permanent over de schouders meekijkt. De conclusie van een vakbondsafgevaardigde is duidelijk: “C’est surtout une façon de fliquer les salariés.”