De permanent gecontroleerde werknemer

994,84 euro, alles inbegrepen. Voor die mooie som biedt surveillermonsalarie.com een totaalpakket aan voor werkgevers die hun werknemers willen controleren: registratie van alle toetsaanslagen en muisklikken, elke seconde een screenshot, een alarm als de werknemer een “verboden” paswoord intikt, enzoverder. Dat alles wordt netjes samengevat in een dagelijks rapport voor de werkgever.

Zaakvoerder David Damour maakte in een interview alvast duidelijk waarom hij de software verspreidt: omdat je werknemers niet langer kan en mag vertrouwen. Werkgevers geven hen alle kansen, werken zichzelf uit de naad en krijgen daarvoor van een werknemer niets in ruil, aldus David Damour. “Trouwens,” voegde de man eraan toe, “een werknemer die zich niets te verwijten heeft, zal zich ook niet storen aan het gebruik van surveillermonsalarié.”

Volgens het bedrijf is alles volledig wettig en hoeft een werkgever slechts aan twee voorwaarden te voldoen. Eén is aangifte doen bij de Cnil (de Franse privacycommissie) en twee is de werknemers op de hoogte brengen. Dat laatste klinkt overigens nogal eigenaardig als je tegelijk bij de voordelen van de software vermeldt dat het programma niet zichtbaar is voor de werknemer: niet bij het opstarten van windows en niet onder taakbeheer.

Nieuw is het allemaal niet. Grote bedrijven maken al langer gebruik van dit soort spyware. Zelf heeft surveillermonsalarie.com de software overgekocht van een Amerikaans bedrijf (wellicht Blazing Tools).  Andere bedrijven, zoals callcenters, zijn berucht omdat ze hun werknemers seconde per seconde nauwlettend in de gaten houden. Nieuw is wel dat surveillermonsalarie.com zich nu expliciet richt naar kleinere bedrijven waar de bedrijfsleider weinig of geen kaas heeft gegeten van ict. Voor hen biedt de software een simpele all-in oplossing.

Eén ding moet je het bedrijfje wel meegeven. Zij komen openlijk uit voor iets waar andere bedrijven liever zedig over zwijgen, ook al maken ze er in de praktijk gretig gebruik van. Surveillermonsalarie.com heeft daarmee het voordeel van de duidelijkheid, maar daarmee is al het positieve dan ook gezegd. Voor de rest: afvoeren die handel en terug naar de werkgevers die geen last hebben van paranoia en hun werknemers nog durven vertrouwen. Want als er iets nefast is voor de motivatie van een werknemer, dan is het wel dit soort wantrouwen, het gevoel dat er voortdurend een spion over je schouders gluurt, de verziekte werksfeer en de extra stress die dit alles met zich meebrengt.