Hekwerk tussen Griekenland en Turkije

Het oorspronkelijke plan bestond uit een hekwerk van 206 kilometer lang tussen Griekenland en Turkije. Toen daar teveel protest op kwam, presenteerde het Griekse ministerie van Burgerbescherming gisteren een aangepast bouwplan voor een hek dat 12,5 kilometer lang en 3 meter hoog wordt. Het hek zou nabij de rivier Evros en de stad Orestidada worden geplaatst.

Griekenland wil op die manier een einde maken aan de toestroom van migranten die via Turkije de Europese Unie proberen binnen te komen. Naar verluidt gebruikt tussen de tachtig en negentig procent van de migranten Griekenland als springplank om de EU in te komen. Sinds november patrouilleert ook het Europese agentschap Frontex samen met de Griekse politie langs de grens. Deze missie loopt af in februari.

Griekenland volgt met zijn plannen het voorbeeld van onder meer de Verenigde Staten (aan de grens met Mexico) en Israël (met de Palestijnse gebieden en aan de grens met Egypte). Of het veel zal uithalen, blijft de vraag. De reden waarom zoveel migranten via land de grens oversteken, is omdat er steeds meer patrouilles de grenswaters bewaken. Migratie blijft een weg zoeken.