Bewakingsagenten MediaMarkt filmden vrouwen en hun eigen wangedrag

Bewakingsagenten van Cobelguard die voor MediaMarkt in Sint-Pieters-Leeuw werken, hebben blijkbaar meer oog voor de vrouwelijke klanten dan voor winkeldieven. Ze volgden vrouwen via de schermen, zoomden de camera’s in op een decolleté of een achterwerk en hielden een selectie van de beelden bij op usb-stick. Dat blijkt nu één van de agenten zijn usb-stick verloor en beelden ervan op RTL-Tvi werden uitgezonden. Op de usb-stick is ook te zien hoe veiligheidsagenten een aantal klanten van Noord-Afrikaanse afkomst hardhandig aanpakken.
[vodpod id=ExternalVideo.983738&w=425&h=350&fv=]

Steven Van Doorne, directeur van Cobelguard, probeert de zaken te relativeren.

“Ik vind de beelden niet echt eenduidig. Misschien werden de beelden gewoon opgenomen met het oog op een interpellatie wegens diefstal. Ik zou het overigens geen voyeurisme noemen. We werken niet op een strand, de meeste dames gaan niet schaars gekleed naar de winkel. Op elke hoek van de straat staan camera’s, maar volgens mij gebeuren daar zeer weinig misbruiken mee.”

Hij benadrukt ook dat de gewelddadige beelden uit hun context zijn getrokken.

“We wijzen erop dat een beperkte vorm van proportioneel geweld is toegelaten in geval van wettige verdediging en betrapping op heterdaad bij diefstal.”

Een ex-werknemer van Cobelguard echter plaatst het gewelddadig optreden van de beveiligingsagenten terug in zijn context. Hij wijt de manier van handelen aan de druk die de firma op haar personeel uitoefent om “meer resultaten” te behalen.

Ca arrive souvent car on est mis sous pression pour obtenir un résultat dans la fréquence des constats de vols. Quand on a une personne interpellée, on est prêts à tout pour arriver à nos fins, pour que le constat soit signé et que la personne avoue le vol. Comme la pression est constante, quand on a une personne interpellée, on perd parfois nos moyens. Pour que la personne avoue certaines choses, on peut arriver à des situations pareilles.”

Niet uitzonderlijk

De feiten waar nu zo verrast en verontwaardigd op wordt gereageerd, zijn zeker niet uitzonderlijk. Zowat alle onderzoeken naar camerabewaking wijzen erop dat dit soort misbruiken schering en inslag is. De meestal mannelijke bewakers vervelen zich het grootste deel van de tijd steendood en houden zich dan maar onledig met het bespioneren van de vrouwen die ze in beeld krijgen. Cijfers spreken van 1 op de 10 vrouwen die om zuiver voyeuristische redenen door de bewakingscamera’s gevolgd worden. Je zou kunnen zeggen dat dit soort sexisme, voyeurisme en “persoonlijk gebruik” in de prijs van de camera’s inbegrepen is. Of toch alleszins in de prijs van de camerabewaking.

4 REACTIES

  1. Schandalig fait divers hé. Mij valt ook op hoe verschillend er gereageerd wordt in Vlaanderen (focus op sexy beelden) en in Wallonië (nadruk op overdreven geweld). Scheiding der geesten zelfs in de dingen waaraan we ons ergeren?

  2. Wat meteen ook een mooi argument is tégen de splitsing van België: neem die reactie op sexisme en die op het geweld en die op racisme samen en je krijgt de perfecte kritiek. Beter een samensmelting der geesten dan een scheiding.

  3. Jongens, hier geen communaitair gewauwel hé. Er is al genoeg De Wever alomtegenwoordig. Fuck him. En fuck ook die idioten die bewakers proberen goed te praten. Gaat niet alleen om dat gluren en om een décolleté. Het gaat zeker ook om die usb-stick. Dat gedoe kan alleen maar met dank aan epidemie aan bewakingscameras. Smash them!!!!

Reacties zijn gesloten.