Ontdek wat u de afgelopen 6 maanden hebt gedaan

We hebben het hier en elders al verschillende keren gehad over de dataretentierichtlijn, ook wel bewaarplicht genoemd, die bepaalt dat alle telecomoperatoren en internetproviders moeten bijhouden met wie, wanneer, hoe lang en van waar u belt, sms-t en mailt. Voor ons (en niet alleen voor ons) om diverse redenen een grote bron van ergernis; voor veel anderen blijkbaar nog steeds iets waar je je niet druk over hoeft te maken.

Voor die laatsten heeft een Duitse krant voor de eerste keer inzichtelijk gemaakt wat deze data over jou verraden: door je leven te visualiseren aan de hand van je bewaarplichtgegevens. Malte Spitz, een Duitse politicus van de Groenen, heeft in de zomer van 2009 zijn telecomgegevens bij T-Mobile opgevraagd. Hij kreeg een overzicht van al zijn in- en uitgaande oproepen en sms’jes, de duur van de verbinding met het internet en zijn locatiegegevens. Zeit Online heeft deze geografische gegevens gekoppeld aan openbaar toegankelijk informatie (Twitter, blog, website) en hier een interactieve grafiek van gemaakt die deze data combineert en visualiseert.

Hiermee zijn zes maanden van een Duitse politicus nauwgezet in beeld gebracht. Bezoek zelf eens de website, druk op play en loop een paar dagen met Malte Spitz mee. Je zult zien dat agenten niet alleen weten wat jij de afgelopen twaalf uur doet, maar ook precies weten wat jij de afgelopen twaalf weken hebt gedaan.

Bron: Bits of Freedom.