Ook Tsjechië verklaart bewaarplicht ongrondwettelijk

Ook het Tsjechische Constitutionele Hof heeft nu de databewaringsrichtlijn ongrondwettig verklaard. Eerder waren rechters in Duitsland, Roemenië, Bulgarije en Cyprus tot dezelfde conclusie gekomen.
Opmerkelijk: totnogtoe hebben vijf rechtbanken in Europa de verplichte opslag van het telefoon- en internetverkeer van iedere burger getoetst aan onder meer het grondrecht op privacy. Alle vijf kwamen ze tot dezelfde conclusie: de bewaarplicht is strijdig met de grondwet.

Vier andere landen (Zweden, Griekenland, Ierland en Oostenrijk) hebben de richtlijn nog steeds niet geïmplementeerd. Dat betekent dat ondertussen 1 op de 3 lidstaten van de Europese Unie officieel een probleem heeft met het op grote schaal bespioneren van hun burgers. De uitspraak van de Tsjechische rechters komt bovendien midden in de evaluatieprocedure die moet bekijken wat de impact en de grondwettelijkheid van de richtlijn is. Tja, jammer dat ze daar vooraf niet aan gedacht hebben.
Conclusie? Een Europese richtlijn die zo flagrant indruist tegen de grondwet van de lidstaten, moet gewoon onmiddellijk afgevoerd worden.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.