TomTom verkoopt gebruikersgegevens aan Nederlandse politie

Een bericht vandaag in het AD:

In Nederland blijkt de politie gegevens van TomToms te gebruiken om plekken voor snelheidscontroles te bepalen en locaties voor flitspalen te kiezen. Bijna de helft van de Nederlandse politiekorpsen gebruikt deze werkwijze. De meeste TomTom-gebruikers weten niet dat hun rijgegevens door het navigatiebedrijf via een tussenbedrijf worden doorverkocht aan de politie. In de gebruiksvoorwaarden staat alleen dat gegevens aan derden kunnen worden verstrekt. Een soortgelijke melding is er ook als de gebruiker nieuwe gegevens via zijn computer invoert in de TomTom. Daarbij staat niet dat dit de politie kan zijn.

Geen idee of ook de Belgische politie zich aan deze “nieuwe werkwijze” waagt. Maar dit is in ieder geval een typisch staaltje van “function creep”. Gegevens die op een bepaald moment voor één doel verzameld en gedeeld worden, worden op een later moment voor een totaal ander doel doorverkocht zonder dat de verstrekker van de gegevens daarvan op de hoogte gebracht wordt. Laat staan dat hij over het oneigenlijk gebruik van die gegevens iets te zeggen zou hebben. Deze keer worden de gegevens officieel nog voor “het goede doel” gebruikt (veiliger verkeer), maar wat met een volgende keer. Het blijft verbijsterend hoe losjes bedrijven met databanken blijven omspringen.

Opvallend detail is dat TomTom op dit gebied tweemaal langs de kassa passeert. Het bedrijf verkoopt namelijk ook de TomTom Flitslocaties waarmee je gewaarschuwd wordt voor vaste flitslocaties, trajectcontroles en populaire mobiele flitslocaties waar het risico op controle groot is. Bussiness as usual?

UPDATE 27/04/2011
In een persmededeling heeft TomTom laten weten dat het maatregelen neemt om het gebruik van rijgegevens door politie tegen te gaan. Het bedrijf stelt dat het niets afwist van het gebruik door de politie.  De gegevens werden via een tussenbedrijf verkregen. Wellicht is TomTom geschrokken van de grote ophef die ontstond na de bekendmaking.