De Oostendse haven als versterkte burcht

De haven van Oostende is stevig op weg om een volledig gecontroleerde zone te worden. Dat blijkt uit de maatregelen die havenvoorzitter Johan Vande Lanotte (SP.A) tijdens een persconferentie uit de doeken deed.

Het camerasysteem, dat al 5 jaar operationeel is, wordt vernieuwd. Haven Oostende investeert daarin 500.000 euro. Er komen op twee plaatsen in de haven ook extra fysieke barrières. Op de parking van Transeuropa Ferries wordt er een extra afsluiting en bewaking voorzien. De ferrymaatschappij betaalt de kosten. Ook op de cruisekaai komt er een extra afsluiting waardoor inklimming vanuit het station vermeden wordt. De twee barrières moeten voorkomen dat illegalen bij inklimming zich meteen in de Schengenzone bevinden.
Daarnaast dienden een aantal (Oostendse) politici ook een wetsvoorstel in dat illegale indringing en poging daartoe bestraft met een correctionele overtreding  en een maximum gevangenisstraf van 2 jaar. Eerder hadden het stadsbestuur en de politie ook al strengere politiecontroles aangekondigd.
(bron: De Morgen)

En dat alles terwijl iedereen eigenlijk weet dat een harde aanpak het probleem niet oplost, maar enkel verschuift.

Verkiezingskoorts

Het zou natuurlijk ook kunnen dat er gemeenteraadsverkiezingen in aantocht zijn en dat SP-A en Open VLD de hete adem van rechts in hun nek voelen. Wat nu aan actieplan voorgelegd wordt, lijkt immers verdacht veel op wat N-VA een paar maanden geleden lanceerde. Toen noemden de vlaams-nationalisten Oostende “een trekpleister”, “een magneet” en “de aantrekkingspool bij uitstek” voor illegalen en stelden ze een resem maatregelen voor.

Woorden en voorstellen die daarna uit eigen naam werden overgenomen door politici van andere partijen. Interessant in één van de persmededelingen van de N-VA was vooral het zinnetje “zorg ervoor dat illegalen de oversteek hier niet meer kunnen maken. Dan blijven ze vanzelf weg.”  Dat lijkt de beste samenvatting te zijn van wat in de hoofden van zowat alle Oostendse politici speelt. Verwijder de illegalen uit Oostende en dan is alles weer in orde. Dat de pogingen om het Kanaal over te steken zich enkel zullen verplaatsen naar een andere haven, speelt daarbij geen enkele rol in de electorale overwegingen van de lokale politici. Probleem weggeduwd, probleem opgelost. Zoiets. Dat daardoor de problemen voor de vluchtelingen alleen maar verergerd worden, kan de politici blijkbaar geen lor schelen.

Humanitaire aanpak

Neen, dan liever de reactie van Tine Wyns, directeur van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Middenkust.

“Ik ben echt gechoqueerd dat er weer repressieve maatregelen genomen worden. Ik zal niet ontkennen dat er onder de illegalen rotte appels zitten die criminele feiten plegen, maar het is een minderheid. In plaats van repressie moet er een humanitaire aanpak komen met medische zorgen, eten en onderdak voor die mensen. Ik vrees dat de maatregel enkel inspeelt op het onveiligheidsgevoel. Dat is in Oostende aanwezig omdat er hier een oudere bevolking is.”