Freedom Not Fear mag tevreden terugblikken


Freedom Not Fear mag terugblikken op een geslaagde driedaagse in Brussel.Van 17 tot 19 september werd onder die noemer drie dagen lang geprotesteerd, genetwerkt en gediscussieerd over alles wat van ver of dichtbij te maken heeft met controle, surveillance, privacy, netneutraliteit, dataretentie, camerabewaking, enzoverder.

Een verslag van de manifestatie op zaterdag kon je al in een vorige post lezen. Die dag werd ’s avonds afgesloten in de pub London Calling, waar ook de laatste voorbereidingen werden getroffen voor de volgende dagen. Want de protestdag was nog maar een begin.

Zondag was de netwerkdag, met een keur aan workshops, lezingen en met vooral ook de mogelijkheid om elkaar te leren kennen, contacten te leggen en afspraken voor de toekomst te maken. Thema’s van de meestal druk bijgewoonde workshops varieerden van camerabewaking (met een gesmaakte presentatie van No CCTV), dataretentie, Passenger Name Records, netneutraliteit tot een EU Hackathon, de Social Swarm, een Charter 2020 en meer.

De workshops waren niet alleen informatief, maar waren in de meeste gevallen ook zeer productief. Er was ruim mogelijkheid om afspraken te maken rond gemeenschappelijke actie en zelfs om samen aan een amendement voor een Europese richtlijn rond netneutraliteit te schrijven. Tussendoor werden video’s geprojecteerd en kon wie dat wilde rustig samen zitten om te praten met gelijkgestemden uit andere landen. De dag werd ’s avonds afgesloten met een vooruitblik op de ontmoetingen met EU-medewerkers op maandag.

Die maandag stonden verschillende ontmoetingen en discussies gepland met Europese politici en hun medewerkers. Jammer genoeg viel de dag gedeeltelijk in het water door een electriciteitspanne in het Europees kwartier. Maar ondanks die tegenvaller bleef de driedaagse een zeer geslaagd evenement. Het was stimulerend om te merken hoe er in verschillende Europese landen gelijkgezinde groepen actief zijn, die elk op hun manier werk maken van een praktische kritiek op alles wat met controle en surveillance te maken heeft. Drie dagen lang bleek bovendien dat de wil en de goesting er is om nauwer samen te werken. Dat belooft voor de toekomst.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.