Nederland wil grens met België met camera’s bewaken

In België is het nieuws zo goed als ongemerkt voorbijgegaan, terwijl het in Nederland en vooral in Duitsland al voor de nodige commotie heeft gezorgd. Nederland voert namelijk al sedert september tests uit voor automatische cameracontrole op de grensovergang tussen het noordoosten van Nederland en het Duitse Nedersaksen. De tests kaderen in een plan om vanaf 2012 vijftien grensovergangen van Nederland met België en Duitsland via camera’s in het oog te houden.

anpr01Eind november gooide Duitsland de knuppel in het hoenderhok. Volgens onze oosterburen zijn de Nederlandse camera’s in strijd met het vrije verkeer tussen de landen en ze dienden prompt een klacht in bij de Europese Commissie.

De Nederlandse grenscontrole met camera’s is nu ook één van de zeven zaken van privacyschending die door Privacy First bij de Mensenrechtenraad van de VN aangekaart worden. Eèn van de aanbevelingen daarbij luidt: openheid en opschorting van het nieuwe @migo-boras grenscontrolesysteem – zoals het systeem genoemd werd.

Het ontlokte nrc alvast volgende bedenking:

De grenzen in Europa verdwenen? Nee hoor, vanaf 1 januari zijn ze terug. Dan voert Nederland weer gewoon grenscontroles in langs de grenzen met Duitsland en België. En anders dan vóór het vrije verkeer van personen in Europa worden dan niet een paar, maar alle passerende voertuigen gecontroleerd.

Back to the future? Het is in ieder geval noch het soort verleden noch het soort toekomst waar we naartoe willen.

PS: De camera’s komen op de volgende locaties te hangen: A4 Hoogerheide, A16 Breda, A67 Bladel, A76 Stein, A2 Eijsden, A76 Heerlen, A74 Tegelen, N280 Roermond, A67 Venlo, A77 Bergen, A12 Zevenaar, N35 Enschede, A1 Losser, A37 Emmen en A7 Reiderland.