Arcelor Mittal bespioneerde vakbonden

verrekijkerNogal wat bedrijven draaien er hun hand niet voor om om het personeel te bespioneren. Soms op “kleinere” schaal, zoals de bewakingscamera’s die niet alleen de klanten maar ook het personeel in de gaten houden. Soms ook op grotere schaal, zoals bij staalgigant ArcelorMittal dat in het geheim opnames maakte van vakbondsvergaderingen en telefoongesprekken. Die praktijken zouden al een paar jaar, volgens betrouwbare bronnen sedert 2008, aan de gang zijn.

Enkele maanden geleden werd een veiligheidsagent al gevat met een pencamera. De socialistische vakbond ABVV had daarop een rechtszaak aangespannen wegens spionage. Volgens de vakbonden werd er ook zware druk en intimidatie uitgeoefend op de bewakingsdienst druk en intimidatie.

Dat verhaal wordt nu bevestigd door de beelden op een harde schijf die de vakbonden opgestuurd kregen van een anonieme bron. Er zijn onder meer scènes te zien die met een verborgen camera gedraaid werden. “Een zware aanslag op het privéleven van de arbeiders,” aldus de vakbonden. En wat ons betreft een minstens even zware aanval op het recht van verenigen en de vrijheid van meningsuiting.