Demonstraties tegen ACTA op 9 juni

Het ACTA verdrag is nog steeds niet van tafel en dat is meer dan reden genoeg om nog eens uitgebreid op straat te komen. 9 juni wordt er in heel Europa gemanifesteerd tegen dit controversiële handelsverdrag dat het internet weer een stuk minder vrij en minder open zou maken.

Dat een tegenstem zin heeft, blijkt onder meer uit het feit dat de Europese Commissie het Europese Hof van Justitie om een oordeel over ACTA gevraagd heeft. Het lijkt er sterk op dat dit niets meer dan een vertragingstactiek is, in de hoop dat de storm ondertussen gaat liggen. De schrik voor de groeiende protesten en voor een negatieve stemming in het Parlement zit er blijkbaar wel in.

Tegelijkertijd maakten verschillende leden van het Europees Parlement duidelijk dat ze toch zo snel mogelijk over ACTA willen stemmen. Als alles volgens planning verloopt, dan wordt dat wellicht half juni. Vandaar dus de datum van 9 juni voor de manifestaties.

Meer info over ACTA vind je onder meer via Bits of Freedom, La Quadrature du Net, EDRi of in dit handige boekje (pdf).
Lees hier ook het persbericht van Nurpa waarin alles nog eens netjes op een rijtje wordt gezet.