Winkelketen Casa installeert kliklijn voor personeel

De directie van de winkelketen Casa heeft een telefoonlijn geopend waarop werknemers hun collega’s kunnen verklikken. Dat bericht Le Soir. De zaakvoerders is gevraagd om de klikprocedure duidelijk zichtbaar op te hangen en ze te laten ondertekenen door het personeel. De directie rechtvaardigt haar beslissing door de vele misbruiken die ze vastgesteld heeft.

De vakbonden reageren alvast furieus. Ze hekelen het klimaat van wantrouwen dat op die manier binnen de onderneming wordt gecreëerd. Bij het Radio 1-programma Hautekiet treedt organisatie-psycholoog Fredrik Anseel (UGent) de vakbonden bij: “Als werkgevers met deze verdeel-en-heers-strategie hopen meer controle te krijgen op hun werknemers, dan zijn ze fout. Dit is ‘Big Brother is watching you’ en dat zal de sfeer niet ten goede komen.”

Bij de bediendenvakbond SETCa merken ze op dat het zeker niet over een geïsoleerd geval gaat: “C’est un phénomène qu’on connaît déjà depuis une dizaine d’années et qu’on a de manière récurrente dans le commerce, dans des grands groupes comme Brico. Dans le groupe Delhaize on a été confronté il y a moins d’un an au même problème, et on s’y est opposé évidemment”.