Europese Commissie misbruikt antiterrorisme om internetvrijheid aan banden te leggen

De Europese Commissie misbruikt de aanpak van online antiterrorisme om internetvrijheid terug te schroeven en elke surfer in de gaten te houden. Dat blijkt uit een document dat onlangs gelekt werd.

Clean IT is een veiligheidsproject opgezet door de Europese Commissie dat het ‘terroristisch gebruik van internet’ moet opsporen, aanpakken en wegmaken. Het is de bedoeling dat de principes en regels die Clean IT formuleert een ‘aanvulling’ worden op formele wetgeving.

Verschillende organisaties wezen er al eerder op dat CleanIT in troebel water opereert. Uit een document dat vrijdag uitlekte, blijkt nu hoe verontrustend die plannen wel zijn. 23 pagina’s lang worden voorstellen uitgewerkt over de manier waarop terrorisme op internet zou moeten worden bestreden. Conclusie: het grootste slachtoffer van CleanIT zal niet de terrorist zijn, maar de modale surfer en zijn internetvrijheid.

Een paar weken geleden publiceerde OWNI een interessant interview met de Nederlander But Klaasen, een van de initiatiefnemers van Clean IT. Daar valt tussen de regels veel te lezen. Dit bijvoorbeeld:

Q: La cible principale qui apparaît dans les documents de Clean IT est le cyberjihad. Est-ce la seule?

A: D’un point de vue managérial, il n’est pas possible d’inclure tous les domaines comme la pédopornographie, le copyright ou autre. Ce serait un projet immense ! Il fallait commencer quelque part.

Daarmee weten we niet alleen waar ze begonnen zijn, maar meteen ook waar ze naartoe willen. Een clean internet? Dat is alles behalve zeker. De enige zekerheid is dat de voorstellen van Clean IT leiden tot grootschalige surveillance en controle van internetters. Met andere woorden, Clean IT is ondemocratisch en in strijd met het recht en moet worden stopgezet!

2 REACTIES

Reacties zijn gesloten.