Nederlandse minister wil politie computers laten hacken

Vorige week raakte bekend dat minister Opstelten de Nederlandse politie en justitie de bevoegdheid wil geven om computers te hacken. De nieuwe bevoegdheden zouden betekenen dat de politie mag inbreken op computers via het internet en daar spyware mag installeren. Daarmee kan de computer door de politie worden overgenomen. Behalve het doorzoeken van die computers zou de politie ook de gegevens daarop mogen vernietigen.

Bits of Freedom maakte meteen duidelijk welke serieuze risico’s dit onzalig plan met zich meebrengt. Terughacken maakt systemen kwetsbaar, spyware is moeilijk binnen de perken te houden, privégegevens van onschuldige Nederlanders komen in het vizier van opsporingsdiensten en misbruik ligt op de loer. Bovendien, stelt Bits of Freedom, heeft de politie er belang bij dat computersystemen kwetsbaar blijven, om het terughacken te vergemakkelijken. Maar van die kwetsbaarheid zullen ook cybercriminelen en buitenlandse mogendheden kunnen profiteren.

Ook voor computers in het buitenland

Het zijn risico’s die overigens niet alleen voor Nederlandse internetters gelden. Minister Opstelten stelt in zijn plan voor om ook servers in het buitenland te kunnen hacken, desnoods zonder rechtshulpverzoek als de locatie van een server niet achterhaald kan worden. Een hallucinante gedachte, die aan de Electronic Frontier Foundation volgende kernachtige samenvatting ontlokte:

What would the world look like if every country’s police were allowed and encouraged to break into computers worldwide to enforce their national laws? We would see a wave of attacks against computers everywhere for blasphemy, hate speech, tax evasion, promoting homosexuality, criticizing the King of Thailand or Atatürk, or disagreements about copyright infringement. Nobody wants to live in a world where every country’s laws are simultaneously applied by brute force. That chaos would threaten the stability and usability of the entire network.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.