Etalagepop bespioneert klanten

Etalagepoppen zijn er niet alleen meer voor de schone schijn. Ze zijn er ook om winkelende klanten in het oog te houden. De Italiaanse firma Almax heeft een etalagepop in de aanbieding met de welluidende naam EyeSee, die ze vooral aan luxewinkels weet te slijten. Niet verwonderlijk, als je weet dat aan één pop een prijskaartje van 4000 euro hangt. In ruil krijg je wel een etalagepop die het gedrag van je klanten kan bestuderen en analyseren.

De EyeSee is uitgerust met een camera met gezichtsherkenning en voorzien van het soort technologie dat ook voor de beveiliging van luchthavens gebruikt wordt. Alleen zijn het hier geen vermeende criminelen die gezocht worden, maar zijn het de winkelende klanten die geobserveerd en geanalyseerd worden. De EyeSee onderscheidt onder meer leeftijd, geslacht en ras van de klanten. Daarnaast kan ze ook observeren waar klanten eerst naar kijken, welke route ze volgen, etcetera. Alles dus om meer en beter te verkopen.

Een beetje raar verhaal, toch. En niet alleen omdat het klinkt als het scenario voor een middelmatige horrorfilm. Vooral raar zijn de voorbeelden die door Almax zelf gegeven worden.”Zo paste een retailer zijn etalage tijdens de uitverkoop aan nadat bekend werd dat winkelende mannen in de eerste twee dagen van de sale meer geld uitgaven dan vrouwen. Een andere winkel kwam erachter dat er door één van de deuren van het filiaal relatief veel Aziatische mensen naar binnen kwamen. De keten besloot om bij deze deur Chinees sprekend personeel te plaatsen.” Raar dat voor dit soort observaties en conclusies een paspop van 4000 euro nodig is. Om zaken te zien die een beetje oplettende winkelbediende even goed of zelfs beter (want met meer nuance en ervaring) kan. Ons lijkt het eerder dat dit soort luxewinkels meer vertrouwen op het oordeel van een paspop en de bijbehorende software dan op het oordeel van hun personeel. Of dat ze liever veel geld uitgeven aan nutteloze gadgets die niets meer doen dan klanten bespioneren.

Nu ja, bekijk hieronder enkele beelden van dit staaltje marketing meets surveillance.

5 REACTIES

Reacties zijn gesloten.