Beeld van de week /// Beeld op zondag: de grens van Griekenland met Turkije

foto (c) Nikolaj Nielsen

De foto is genomen aan de grens van Griekenland met Turkije, waar de Griekse regering naar verluidt de laatste hand gelegd heeft aan een 10,5 kilometer lang hek. Het hek moet migranten buiten houden, maar werd vanaf het begin zowel door mensenrechtenorganisaties als door officiële Europese instanties bekritiseerd. Voor de eersten staat het hek symbool voor de onmenselijke kanten van het Grieks en Europees asielbeleid; voor de tweeden is het hek gewoon niet efficiënt. De EU weigerde om die laatste reden het hek mee te financieren.

Eurosur

Maar behalve uit prikkeldraad, uitkijktorens en permanente patrouilles, bestaat de grenscontrole ook uit 23 bewakingscamera’s die lichaamswarmte kunnen detecteren. Ze staan verspreid langs het hek en kunnen mensen detecteren die vanuit Turkije de grens naderen. Die camera’s worden dan weer wel gefinancierd door de EU. Ze maken immers deel uit van het European Border Surveillance System (Eurosur), waarmee Europa haar grenzen strenger wil bewaken via het gebruik van allerlei surveillance technologieën.

Critici verwachten dat het hek migranten en asielzoekers niet zal ontmoedigen, maar hen eerder zal dwingen om andere (en dikwijls gevaarlijker) routes op te zoeken. Wie dan toch in Griekenland geraakt, staan overigens nog andere problemen te wachten. Het land heeft wat behandeling van migranten en asielzoekers betreft zowat de slechtste reputatie van heel Europa. Zo slecht zelfs dat verschillende Europese landen tijdelijk gestopt zijn met het terugsturen van geweigerde asielaanvragers naar Griekenland, ook al was dat het land waar ze de EU binnen kwamen en volgens afspraak dus naar teruggestuurd moeten worden.

Opgejaagd door overheid en extreem-rechts

Migranten en asielzoekers worden in Griekenland opgejaagd door de overheid én door extreem-rechtse partijen en straatbendes. Asielzoekers kunnen met moeite een asielaanvraag indienen en worden systematisch in erbarmelijke omstandigheden voor lange tijd opgesloten. Tegelijk neemt het racistisch geweld in Griekenland zienderogen toe. Dit staat ook te lezen in een nieuw rapport van Amnesty International.

Lees ook:

Indrukwekkend is ook de fotoreeks die de Britse documentaire fotograaf Tom Jamieson in Griekenland maakte: On Europe’s border.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.