Beeld van de week /// Beeld op zondag: Griekenland (bis)

Na een vorig beeld van de week over het hek tussen Griekenland en Turkije, keren we nog even terug naar Griekenland.

migrants-in-greece1

migrants-in-greece2

Beide beelden tonen het lot van migranten in Griekenland. Ze waren illustraties bij een verhaal van BBC News over toeristen die door de Griekse politie waren aangehouden en in mekaar geslagen omdat ze verkeerdelijk werden aanzien voor illegale migranten. Schrijnende verhalen, die veel zeggen over het racisme bij de Griekse politie en over de bitse jacht die deze maakt op migranten en asielzoekers. Maar die even veelzeggend zijn voor het Griekse wanbeleid met betrekking tot migratie en asiel én voor de desinteresse van Europa om dit soort wantoestanden een halt toe te roepen.

Europa heeft veel geld veil voor Eurosur, Frontex en smart border technologieën die de Europese grenzen “proper” moeten houden. Maar voor een menswaardige behandeling van migranten en asielzoekers is er bij dit alles -op zijn zachtst gezegd- heel wat minder aandacht. Het klopt dat Griekenland er niet in slaagt om de rechten van asielzoekers en migranten te respecteren. Maar het klopt evenzeer Europa doet weinig moeite doet om een halt toe te roepen aan de humanitaire crisis die daar het gevolg van is.